Dziś mamy 20 kwietnia 2024, sobota, imieniny obchodzą:
02 października 2021

Zapiekanka estońska z kaszą jęczmienną. Przepis na wyjątkowe danie

fot. pow.

fot. pow.

Zapiekanka estońska to wyjątkowe danie przygotowane z# trzech głównych składników: mięsa wieprzowego, kiszonej kapusty oraz kaszy. Doskonale smakuje z dodatkiem domowego sosu grzybowego. Smacznego!

Składniki:

  • 200g kaszy jęczmiennej grubej (np. marki Halina)
  • 900g łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 600g kapusty kiszonej
  • 2 cebule posiekane drobno
  • 1 szklanka bulionu lub wody
  • 1 łyżka cukr

Przygotowanie:

1. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Mięso przyprawić majerankiem, papryką, solą, pieprzem i usmażyć. Kapustę wymieszać z cebulą.
3. W naczyniu ułożyć warstwowo kapustę i mięso. Na ostatnią warstwę nałożyć kaszę i całość podlać podlać bulionem lub wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40 minut

Materiał: Łukasz Nocuń

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!