02 października 2021
Zapiekanka estońska z kaszą jęczmienną. Przepis na wyjątkowe danie
fot. pow.
Zapiekanka estońska to wyjątkowe danie przygotowane z# trzech głównych składników: mięsa wieprzowego, kiszonej kapusty oraz kaszy. Doskonale smakuje z dodatkiem domowego sosu grzybowego. Smacznego!
Składniki:
- 200g kaszy jęczmiennej grubej (np. marki Halina)
- 900g łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 600g kapusty kiszonej
- 2 cebule posiekane drobno
- 1 szklanka bulionu lub wody
- 1 łyżka cukr
Przygotowanie:
1. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Mięso przyprawić majerankiem, papryką, solą, pieprzem i usmażyć. Kapustę wymieszać z cebulą.
3. W naczyniu ułożyć warstwowo kapustę i mięso. Na ostatnią warstwę nałożyć kaszę i całość podlać podlać bulionem lub wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40 minut
Materiał: Łukasz Nocuń
Czytaj również
- Światowy Dzień Kartofla. Pięć sposobów na danie z ziemniaka
- Wielkanocne 2 w 1. Jaja w skorupkach faszerowane kiełbasą
- Bezglutenowe musli. Pyszne i lekkie śniadanie na wiosenne poranki
- Zaskocz swoją drugą połówkę pyszną kolacją. Mamy kilka przepisów
- Klopsiki po marokańsku z kaszą kuskus. Zobacz przepis kulinarny
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!