Gotuj z nami
Światowy Dzień Kartofla. Pięć sposobów na danie z ziemniaka
Skromny w swoim wyglądzie, a jednak niezwykle wszechstronny w smaku# i zastosowaniu – oto ziemniak w całej okazałości. Nie ma w Polsce rejonu, w którym nie znano by tego warzywa. Mało tego, to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Dziś zachęcamy, by spojrzeć na niego inaczej i wykorzystać jego zdolność do przeistaczania się w różnorodne kulinarne dzieła sztuki. Udowadniamy na co najmniej 5 sposobów, że ziemniak to prawdziwy światowiec wśród warzyw.
(czytaj więcej)Wielkanocne 2 w 1. Jaja w skorupkach faszerowane kiełbasą
Czego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole? Oczywiście #kiełbasy i ku-rzych jaj! To produkty od razu kojarzące się ze świątecznym posiłkiem. Nie musimy jednak podawać ich w klasyczny sposób. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby subtelnie zerwać z tradycją i stworzyć z nich jedno danie – jaja w skorup-kach faszerowane kiełbasą!
(czytaj więcej)Bezglutenowe musli. Pyszne i lekkie śniadanie na wiosenne poranki
Owsiane musli przygotowane z napojem roślinnym to# doskonała propozycja na lekkie i zdrowy posiłek. Poza dużą ilością płatków owsianych, musli zawiera kawałki suszonych truskawek, malin, żurawinę oraz rodzynki. Zdrowym dodatkiem jest również mielone, złote siemię lniane. Duża zawartość błonnika i węglowodanów złożonych sprawia, że musli jest jednym z najlepszych dodatków śniadaniowych.
(czytaj więcej)Zaskocz swoją drugą połówkę pyszną kolacją. Mamy kilka przepisów
W natłoku codziennych spraw i obowiązków zdarza się# nam odkładać na dalszy plan celebrowanie wspólnych chwil przy stole. Czasem jemy w biegu, mijając się w kuchni lub w drodze do pracy. Niedziela może być doskonałym pretekstem, by to zmienić i zaplanować czas, aby razem zjeść coś pysznego. Kolacja przygotowana samodzielnie może stanowić nie tylko początek wspaniałego wieczoru, ale też wyraz szczególnej sympatii - jeśli przygotujemy coś, co lubi nasza połówka. Z przyjemnością pomożemy zaaranżować ten wyjątkowy czas od A do Z.
(czytaj więcej)Klopsiki po marokańsku z kaszą kuskus. Zobacz przepis kulinarny
Północnoafrykańskie smaki bardzo często są# zestawione z kaszą kuskus, która jest nieodłącznym elementem tamtejszej kuchni. Marokańskie klopsiki podane z kaszą kuskus będą wyśmienitą propozycją na pyszny obiad. Smacznego!
(czytaj więcej)Kulinarna podróż po świecie smaków. Inspiracje na dania z grilla
Kilka dni temu rozpoczął się już# prawdziwy grillowy festiwal! To wyjątkowy czas, okazja do spotkań z rodziną i znajomymi, wspólnego przyrządzania potraw i biesiadowanie przy stole w coraz cieplejsze wieczory. Jeśli zastanawiasz się, co tym razem rzucić na ruszt, w artykule znajdziesz garść inspiracji i przepisów na znane potrawy oraz te, które smakiem przywołają odległe zakątki świata.
(czytaj więcej)Zapiekanka z ryżem i kurczakiem. Prosty przepis na szybki obiad
Pomysłowa zapiekanka z# ryżem białym Britta i kurczakiem oraz warzywami to doskonała propozycja na obiad lub kolację. Bogactwo zdrowych warzyw, ziół oraz pożywnego ryżu pozwoli bez trudu zaspokoić głód.
(czytaj więcej)Bezglutenowa focaccia z rozmarynem. Pyszna przekąska na wieczory
Focaccia, czyli rodzaj płaskiego chlebka to# włoska klasyka, która jest bardzo prosta w przygotowaniu. W wersji bezglutenowej wystarczy skorzystać z gotowych mieszanek do wypieku! Z aromatycznym rozmarynem i suszonymi pomidorami, będzie pyszną przekąską na wiosenne wieczory.
(czytaj więcej)Pełnowartościowe kasze w wiosennych sałatkach. Przepis na udaną majówkę
Wiosna to czas przebudzenia przyrody, coraz# wyższej temperatury, słonecznej pogody oraz sezonowych warzyw i nowalijek. Wiosna i majówka to również nieoficjalny początek sezonu grillowego, który potrwa aż do wczesnej jesieni. Nieodzownym elementem grillowej uczty są wszelkiego rodzaju mięsa, ale na stole nie może zabraknąć również dodatków, np. w formie wybornych sałatek pełnych kolorowych warzyw oraz pysznych kasz!
(czytaj więcej)Wielkanocna zupa chrzanowa. Prosty i szybki w przygotowaniu
Staropolska zupa chrzanowa to# pyszne wielkanocne danie. Choć nie jest tak popularna jak żurek to na pierwszy rzut oka jest do niego bardzo podobna.
(czytaj więcej)Nareszcie wiosna. Propozycje na wiosenne dania pełne smaku i kolorów
Termometry pokazują coraz wyższą temperaturę, dni wydłużają się, a# my powoli zaczynamy poszukiwania lżejszych ubrań. Wszystko wskazuje na to, że nadchodzi wiosna! Zmian wymagają więc nie tylko nasze garderoby, ale także talerze. Szef kuchni Knorr przygotował garść porad, co warto uwzględnić w wiosennym jadłospisie i jak najsmaczniej wykorzystać produkty, za którymi wielu z nas tęskniło przez długie zimowe miesiące.
(czytaj więcej)Sezonowe danie ze szparagami i szpinakiem. Przepis na pyszny obiad
Aromatyczne, zielone ristotto ze szparagami i szpinakiem to# sezonowe danie, które warto przygotować wiosną. Delikatny smak szparagów oraz kremowa konsystencja ryżu sprawi, że risotto będzie pyszną propozycją na obiad lub lekka kolację!
(czytaj więcej)Owsiane crumble z owocami. Doskonały pomysł na pyszny deser
Owsiane musli to również doskonały sposób na# pyszny deser! Owocowe crumble z wykorzystaniem bezglutenowego musli z ziarnami i chia to słodki pomysł na prawdziwie zdrowy deser, który z pewnością zasmakuje wszystkim członkom rodziny.
(czytaj więcej)Ciasto z kandyzowanymi owocami oraz orzechami. Wypróbuj ten przepis
Przedstawiamy pomysł na weekendowe ciasto z# kandyzowanymi owocami oraz orzechami. Przygotowane jest z bezglutenowej mieszanki do wypieku ciasta, dlatego jego smakiem mogą cieszyć się również osoby na diecie bezglutenowej.
(czytaj więcej)Ciekawy pomysł na wiosenny obiad. Zrób sałatkę z tuńczykiem i ryżem
Wiosenna sałatka z tuńczykiem oraz# ryżem Britta będzie zaskakującą propozycją na lekki obiad lub kolację. Sałatkę podajemy gotową do wymieszania i doprawienia pysznym dressingiem z oliwy, soku z cytryny i natki pietruszki. Smacznego!
(czytaj więcej)Smażona wołowina z ryżem jaśminowym i warzywami. Wypróbuj przepis
Smażona wołowina w azjatyckim stylu z dodatkiem imbiru oraz# ryżu jaśminowego Britta to aromatyczne danie pełne warzyw i przypraw typowych dla wschodniej kuchni.
(czytaj więcej)Płatki ryżowe z musem malinowym i owocami. Śniadaniowy przepis
Płatki ryżowe to doskonała alternatywa dla# uwielbianych przez wielu płatków owsianych. Przygotowane z ulubionymi owocami oraz miodem będą pysznym i wartościowym śniadaniem na słodko.
(czytaj więcej)Za moment tłusty czwartek. Pączki z pistacjami czy pomarańczą?
Statystyki mówią, że w tłusty czwartek zjadamy około# 100 milionów pączków! W przeliczeniu na osobę, daje to 2,5 pączka. Biorąc pod uwagę, że jeden waży około 70 gramów, w sumie Polacy pochłaniają tego dnia ponad 7 ton pączków. Są tacy, którzy zjadają kilkanaście sztuk, ale nie brakuje tych, którzy zadowolą się jednym, symbolicznym – by tradycji stało się zadość. Podobno bowiem w tłusty czwartek, każdy powinien sięgnąć po pączka, a wtedy szczęście nie opuści go przez cały rok. Jednak pączek, pączkowi nie równy. W tym roku stawiamy więc na pączki z twistem.
(czytaj więcej)Gotuj z sercem. Apetyczne propozycje na walentynkowe menu
Choć nie wszyscy pałają dużym entuzjazmem na myśl o# walentynkowym szaleństwie i gorączkowym poszukiwaniu pomysłów na to, jak spędzić ten dzień, warto potraktować go jako okazję do skupienia się na ukochanej osobie i docenienia siebie nawzajem. W tym celu nie trzeba nawet wychodzić z domu! Stworzenie nastrojowej atmosfery wcale nie jest skomplikowane. W wyborze idealnego menu na walentynki pomoże szef kuchni Knorr, który opracował przepisy idealne na romantyczne śniadanie, obiad i kolację.
(czytaj więcej)Pikantny pilaw z ryżem brązowym i krewetkami. Wypróbuj przepis
Pilaw to tradycyjna potrawa wschodnia z ryżem lub# kaszą bulgur. W naszej, nieco zmienionej wersji, pilaw przygotowaliśmy z ryżu brązowego Britta z dodatkiem warzyw i krewetek. Wypróbujcie sami!
(czytaj więcej)Fajerwerki na talerzu. Cztery sposoby na sylwestrowe przekąski
Bożonarodzeniowe barszcze, żurki, zupy grzybowe, uszka, pierogi#, bigosy i pasztety już za nami. Było pysznie, ale co za dużo, to nie zdrowo! Czas na małą przerwę od tradycyjnych dań kuchni polskiej. Sylwester to doskonała okazja do skosztowania czegoś trochę innego. Jeśli planujemy szampańską zabawę do białego rana w gronie znajomych, to nie może zabraknąć smacznych i eleganckich przekąsek. Szef kuchni Knorr przygotował wystrzałowe propozycje, dzięki którym przyjęcie będzie naprawdę udane.
(czytaj więcej)