Ciasto z kandyzowanymi owocami oraz orzechami. Wypróbuj ten przepis
fot. pow.
Przedstawiamy pomysł na weekendowe ciasto z# kandyzowanymi owocami oraz orzechami. Przygotowane jest z bezglutenowej mieszanki do wypieku ciasta, dlatego jego smakiem mogą cieszyć się również osoby na diecie bezglutenowej.
Składniki:
• 500g bezglutenowej mieszanki do wypieku ciasta (np. marki Ocelio) lub mąki pszennej (wersja z glutenem)
• 165g masła
• 50g mleka
• 4 jajka
• 100g owoców kandyzowanych (kiwi, pomarańcza, aronia)
• 50g ulubionych orzechów (np. włoskie, migdały)
• 2 łyżki miodu
• 100 g cukru (do wersji z mąką pszenną)
Metoda:
1. Dwie łyżki mieszanki do wypieku lub mąki wymieszać z kandyzowanymi owocami.
2. Pozostałą część mieszanki przesypać do oddzielnego naczynia i dodać 165g miękkiego masła, 50g mleka i 4 jajka. Całość wymieszać mikserem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
3. Do wyrobionego ciasta dodać owoce i całość przełożyć do foremki.
4. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto piec przez 40 minut. 15 minut przed końcem pieczenia na wierzchu ciasta ułożyć orzechy wymieszane z miodem i dokończyć pieczenie.
Smacznego!
Materiał: Łukasz Nocuń
Czytaj również
- Światowy Dzień Kartofla. Pięć sposobów na danie z ziemniaka
- Wielkanocne 2 w 1. Jaja w skorupkach faszerowane kiełbasą
- Bezglutenowe musli. Pyszne i lekkie śniadanie na wiosenne poranki
- Zaskocz swoją drugą połówkę pyszną kolacją. Mamy kilka przepisów
- Klopsiki po marokańsku z kaszą kuskus. Zobacz przepis kulinarny
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!