Dziś mamy 29 kwietnia 2024, poniedziałek, imieniny obchodzą:
16 marca 2022

Ciekawy pomysł na wiosenny obiad. Zrób sałatkę z tuńczykiem i ryżem

fot. pow.

fot. pow.

Wiosenna sałatka z tuńczykiem oraz# ryżem Britta będzie zaskakującą propozycją na lekki obiad lub kolację. Sałatkę podajemy gotową do wymieszania i doprawienia pysznym dressingiem z oliwy, soku z cytryny i natki pietruszki. Smacznego!

Składniki:

• 100g ryżu parboiled (np. marki Britta)
• 1 puszka tuńczyka
• 1 mała czerwona cebula
• 1 awokado
• 1 gałązka selera naciowego
• 1/2 czerwonej papryki
• cytryna
• 1/2 łyżki natki pietruszki
• chili
• 1 ząbek czosnku
• Oliwa
• Sól i pieprz

Metoda:

1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Cebulę, selera i paprykę kroimy w dobrą kostkę.
3. Awokado obieramy i siekamy widelcem, mieszamy z połową wyciśniętego przez praskę czosnku, doprawiamy solą oraz sokiem z cytryny.
4. Przygotowujemy dressing: 3 łyżki oliwy mieszamy z 1 łyżka soku z cytryny, posiekaną natką pietruszki, pozostałym czosnkiem, odrobina chili, solą i pieprzem.
5. Składniki pokrojone w kostkę, awokado oraz tuńczyka wykładamy na talerz. Dressing podajemy w osobnym naczyniu.

Smacznego!

Materiał: Łukasz Nocuń

Oceń artykuł: 14 13

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!