Dziś mamy 28 kwietnia 2024, niedziela, imieniny obchodzą:
07 lutego 2022

Pikantny pilaw z ryżem brązowym i krewetkami. Wypróbuj przepis

fot. pow.

fot. pow.

Pilaw to tradycyjna potrawa wschodnia z ryżem lub# kaszą bulgur. W naszej, nieco zmienionej wersji, pilaw przygotowaliśmy z ryżu brązowego Britta z dodatkiem warzyw i krewetek. Wypróbujcie sami!

Składniki:

• 100g brązowego ryżu (np. marki Britta)
• 20 dużych krewetek
• 3 ząbki czosnku drobno posiekanego
• 1 cebula szalotka drobno posiekana
• 10 szt. pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 1 łyżka posiekanego szczypiorku
• 1 łyżeczka płatków chili lub suszonego chili
• 1/2 cytryny

Metoda:

1. Ryż należy ugotować zgodnie z instrukcją i odstawić.
2. Na łyżce masła podsmażyć cebulę z czosnkiem przez minutę i dodać krewetki i chwilę podsmażyc.
3. Po 5 minutach dodać pomidory, chili, natkę i koperek.
4. Całość wymieszać i ściągnąć patelnię z ognia.
5. Dodać ryż, doprawić solą, pieprzem i łyżką soku z cytryny.
6. Przed podaniem podgrzać i podawać gorące.

Smacznego!

Materiał: Łukasz Nocuń

Oceń artykuł: 8 9

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!