07 lutego 2022
Pikantny pilaw z ryżem brązowym i krewetkami. Wypróbuj przepis
fot. pow.
Pilaw to tradycyjna potrawa wschodnia z ryżem lub# kaszą bulgur. W naszej, nieco zmienionej wersji, pilaw przygotowaliśmy z ryżu brązowego Britta z dodatkiem warzyw i krewetek. Wypróbujcie sami!
Składniki:
• 100g brązowego ryżu (np. marki Britta)
• 20 dużych krewetek
• 3 ząbki czosnku drobno posiekanego
• 1 cebula szalotka drobno posiekana
• 10 szt. pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 1 łyżka posiekanego szczypiorku
• 1 łyżeczka płatków chili lub suszonego chili
• 1/2 cytryny
Metoda:
1. Ryż należy ugotować zgodnie z instrukcją i odstawić.
2. Na łyżce masła podsmażyć cebulę z czosnkiem przez minutę i dodać krewetki i chwilę podsmażyc.
3. Po 5 minutach dodać pomidory, chili, natkę i koperek.
4. Całość wymieszać i ściągnąć patelnię z ognia.
5. Dodać ryż, doprawić solą, pieprzem i łyżką soku z cytryny.
6. Przed podaniem podgrzać i podawać gorące.
Smacznego!
Materiał: Łukasz Nocuń
Czytaj również
- Światowy Dzień Kartofla. Pięć sposobów na danie z ziemniaka
- Wielkanocne 2 w 1. Jaja w skorupkach faszerowane kiełbasą
- Bezglutenowe musli. Pyszne i lekkie śniadanie na wiosenne poranki
- Zaskocz swoją drugą połówkę pyszną kolacją. Mamy kilka przepisów
- Klopsiki po marokańsku z kaszą kuskus. Zobacz przepis kulinarny
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!